Pierwszym etapem Dni UNESCO w I LO był dzień kulinarny. Klasy przygotowały tradycyjne potrawy z krajów, które wylosowały. Dania były oceniane przez jury w kategoriach takich jak aspekty kulinarne: przystawki, dania główne i desery, estetyka stoiska i ogólna prezentacja oraz znajomość przepisów, składników i wykonania potraw. Ocenianiu jedzenia zarówno przez uczniów, jak i jury towarzyszyła świetna zabawa i dużo uśmiechu. W skład jury weszli: Iwona Pacześna, Radosław Duchnowski, Robert Malenkowski i Hubert Brączkowski.
Spis krajów i klas, które były odpowiedzialne za stoiska:
Turcja – 101,
Ukraina – 102,
Polska – 103,
Kanada – 104,
Włochy – 105,
Brazylia – 106,
Dania – 201,
Hiszpania – 202,
Indie – 203,
Grecja – 204,
Japonia – 205,
Rumunia – 301p,
Niemcy 302p,
Portugalia – 303p,
Słowacja – 304p,
Egipt – 305p,
Francja – 306p.
Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego jutro (we wtorekpo konkursie na scenkę i „żywy obraz”.
Zdjęcia: Wiktoria Karwecka, Piotr Wiśniewski, Oliwier Mazurek, Oliwia Błaszczak, Gabriela Sajkowska
Tekst: Wiktoria Karwecka (PCP)
Publikacja: Puszkinowe Centrum Prasowe