Dobro tkwi w nas. Wyrasta z naszych serc i materializuje się w postaci drobnych, ale jakże wielkich gestów, postaw i zachowań.
W piątek, 3 grudnia, w gorzowskim Hotelu FADO, miało miejsce wydarzenie zwyczajnie niezwykłe. Zwyczajne, bo kolacja do takich należy, a niezwykłe, bo – choć to już trzecie takie wydarzenie w historii Gorzowa – obfitujące w bardzo dużą dawkę wszelakich atrakcji, które były nośnikiem kunsztownych zdarzeń kulinarnych, artystycznych oraz charytatywnych.
Kulinarnych – ponieważ swoje dania prezentowało 7 Mistrzów Kulinarnych:
Wojciech Mazur, Szef Kuchni Hotel Fado
Dawid Szkudlarek, Top Chef
Tomasz Szymański Szef Kuchni Karmnik Bistro
Bartek Ludniewski Szef Kuchni HakSmak
Łukasz Gerłowicz szef Kuchni Restauracja Pasja
Paweł Salamon szef Kuchni Pałac Mierzęcin
Angelika Swatkowska Cukiernik Mikser na słodko
Artystycznych – ponieważ można było podziwiać występy Aleksandra Kaczuka Jagielnika – znanego gorzowskiego barytona mającego na swoim koncie wiele wystąpień operowych, laureatkę międzynarodowych konkursów pianistycznych – Małgorzatę Rusak, młodą wokalistkę filharmonii gorzowskiej – Maję Trepczyńską oraz Zuzę Krajnik – gorzowiankę zafascynowaną kultura romską.
Charytatywnych – ponieważ podczas kolacji można było wylicytować ciekawe
przedmioty, między innymi vouchery, gadżety od prezydenta miasta Jacka
Wójcickiego, Bartosza Zmarzlika, zawodników Stali Gorzów, a także obrazy
i płaskorzeźby od innych darczyńców. Organizatorem kiermaszu ozdób
świątecznych byli uczniowie naszej szkoły zamieszkali w internacie Portus.
Wszyscy uczestnicy III Degustacyjnej Kolacji Charytatywnej
bawili się świetnie,
a wartością dodaną tej zabawy były środki finansowe pozyskane dla młodych
beneficjentów będących pod opieką gorzowskiego hospicjum. Łącznie środki
pozyskane z biletów, licytacji i kiermaszu to ponad 40 tys. zł. Jesteśmy dumni
z tego że mogliśmy się do tego przyczynić.
Serce na talerzu dla Hospicjum
Tekst: prof. Jolanta Gintowt
Publikacja: Puszkinowy Centrum Prasowe






