Pomaganie jest fajne

Dobro tkwi w nas. Wyrasta z naszych serc i materializuje się w postaci drobnych, ale jakże wielkich gestów, postaw i zachowań.

W piątek, 3 grudnia, w gorzowskim Hotelu FADO, miało miejsce wydarzenie zwyczajnie niezwykłe. Zwyczajne, bo kolacja do takich należy, a niezwykłe, bo – choć to już trzecie takie wydarzenie w historii Gorzowa – obfitujące w bardzo dużą dawkę wszelakich atrakcji, które były nośnikiem kunsztownych zdarzeń kulinarnych, artystycznych oraz charytatywnych.

Kulinarnych – ponieważ swoje dania prezentowało 7 Mistrzów Kulinarnych:

Wojciech Mazur, Szef Kuchni Hotel Fado

Dawid Szkudlarek, Top Chef

Tomasz Szymański Szef Kuchni Karmnik Bistro

Bartek Ludniewski Szef Kuchni HakSmak

Łukasz Gerłowicz szef Kuchni Restauracja Pasja

Paweł Salamon szef Kuchni Pałac Mierzęcin

Angelika Swatkowska Cukiernik Mikser na słodko

Artystycznych – ponieważ można było podziwiać występy Aleksandra Kaczuka Jagielnika – znanego gorzowskiego barytona mającego na swoim koncie wiele wystąpień operowych, laureatkę międzynarodowych konkursów pianistycznych –  Małgorzatę Rusak, młodą wokalistkę filharmonii gorzowskiej – Maję Trepczyńską oraz Zuzę Krajnik – gorzowiankę zafascynowaną kultura romską.

Charytatywnych – ponieważ podczas kolacji można było wylicytować ciekawe przedmioty, między innymi vouchery, gadżety od prezydenta miasta Jacka Wójcickiego, Bartosza Zmarzlika, zawodników Stali Gorzów, a także obrazy
i płaskorzeźby od innych darczyńców. Organizatorem kiermaszu ozdób świątecznych byli uczniowie naszej szkoły zamieszkali w internacie Portus.

Wszyscy uczestnicy III Degustacyjnej Kolacji Charytatywnej bawili się świetnie,
a wartością dodaną tej zabawy były środki finansowe pozyskane dla młodych beneficjentów będących pod opieką gorzowskiego hospicjum. Łącznie środki pozyskane z biletów, licytacji i kiermaszu to ponad 40 tys. zł. Jesteśmy dumni z tego że mogliśmy się do tego przyczynić.

https://pl-pl.facebook.com/pages/category/Artist/ZielonoNiebieski-Team-Fotograficzny-156946114332891/

Serce na talerzu dla Hospicjum

Tekst: prof. Jolanta Gintowt
Publikacja: Puszkinowy Centrum Prasowe