Lidia Dziabas (pielęgniarka szkolna), Maciej Mizera (pedagog specjalny), Agnieszka Gaberle (nauczycielka j. polskiego i bibliotekarka) oraz Julita Nicpoń z klasy 4 A, oceniali pierwszy kulinarny dzień Tygodnia UNESCO 2023 w I LO. Oprócz oceny potraw przygotowanych przez poszczególne klasy uczniowie i komisja mogli podziwiać także prace plastyczne uczniów. Wyniki będą znane już w środę.
Dla klas pierwszych było to niesamowite doświadczenie – mówią naszej reporterce uczniowie. Pierwszoklasiści na początku byli nieco zdezorientowani i nie za bardzo wiedzieli jak mają przygotować swoje stanowisko ale to był stres i świetnie sobie z nim poradzili. Było to dla nich nowe doświadczenie, które zapamiętają na długo i mają nadzieję że w przyszłym roku też będą mogli wziąć udział w Tygodniu UNESCO.
Klasy, które przygotowały stoiska kulinarne i prace plastyczne:
1a Zjednoczone Emiraty Arabskie, 1b Irlandia, 1c Grecja, 1d Belgia, 1e Egipt, 1f Meksyk, 3b Australia, 1g Włochy, 1h Finlandia, 2a Indie, 2b Bułgaria, 2c Niemcy, 2d Japonia, 2e Węgry, 2f Turcja, 3a Kanada, 3d Holandia, 3e Gruzja, 3c Czechy.
Tekst: Justyna Kowalska i Piotr Wiśniewski – PCP
Zdjęcia: Piotr Wiśniewski, Maciej Mizera, Agata Szymańska, Justyna Kowalska
Publikacja: Puszkinowe Centrum Prasowe